2013. április 8., hétfő

Nőiesen extrém-dirTies by Tina Biacsics

Biacsics Tina munkásságra az unokatestvérem hívta fel a figyelmemet pár hónappal ezelőtt. Egész pontosan megmutatta nekem a Tinától vásárolt ruháját, amibe egyből szerelmes lettem én is. :-)

Több dolog is megtetszett a dirTies nevet viselő márkában, az egyik ( és nem  elhanyagolható szempont),hogy Tina a teltebb lányokra is gondolt a ruhák tervezésénél,elkészítésénél. A másik pedig,hogy boszorkányos ügyességgel ötvözi az extrém stílust és a nőiességet. Hogy jobban megismerhessem Tinát és a dirTies-t, egy kis interjút készítettem vele.-Hol tanultál varrni?Hogy kerültél kapcsolatba a divattal, jártál-e esetleg valami divatiskolába?- Már igen korán, kislány koromban közel kerülhettem a divat világához, hiszen édesanyám varrónő, így sokmindent elleshettem tőle és mindig rendelkezésemre álltak a legfrissebb divatmagazinok. Egész fiatalon is főként az extravagánsabb viseletekhez, trendekhez vonzódtam, mint a klasszikus öltözetekhez, ez tinédzser koromban már egyértelműen meg is mutatkozott. Akkoriban kezdtem elkészíteni az első néhány saját tervezésű ruhámat, amiket többnyire kézzel varrtam. Igaz elég nagy feltűnést keltettek, de ez egyáltalán nem zavart, épp ellenkezőleg. Ugyanakkor underground közegben nagy népszerűségnek örvendtek ezek a ruhadarabok. Akkoriban ezt még abszolút hobbi szinten űztem, csak játszadoztam a gondolattal, hogy egyszer hivatásszerűen csináljam a divattervezést. Több művészeti ágban is kipróbáltam magam, éneklés, színjátszás, festészet, de egyiket sem éreztem igazán magaménak. Mígnem 2006-ban egy összművészeti iskola tanulójaként betekinthettem a divattervező szakra járók munkáiba, nem kellett sok, hamarosan jómagam is köztük voltam. Ekkor már körvonalazódott számomra, hogy innen nincs megállás, ez az igazi utam. Tanulmányaimat végül a Forrai Magániskolában végeztem el.

 -Miért pont ilyen ruhákat készítesz, mi az ami inspirál téged?

 - Saját márkámat, a dirTiest 2008-ban hoztam létre. Az extrém kultúrákhoz és stílushoz a mai napig hű maradtam, hiszen ezt a vonalat érzem igazán közel magamhoz és úgy gondolom, hogy az ember akkor tud eredetit alkotni, ha otthonosan mozog abban, amit csinál, ha az szívből jön és őszinte. Az általam tervezett ruhák alapjait a pin up stílus szolgáltatja, ezt vegyítem egyéb alternatív szubkultúrákból (goth, punk, glamrock) kiragadott elemekkel. A végeredmény így mindig egészen eklektikus, konkrétan nem lehet behatárolni magát a stílust. A lényeg a nőiesség hangsúlyozásában valamint az ellentétek harmóniájában rejlik. Véleményem szerint minden nőnek ezer arca van, így arra törekszem, hogy egy kollekció minél több érzetet váltson ki az emberekből, legyen bájos és ártatlan, mégis provokatív és bohém. Úgy szoktam fogalmazni, hogy „élet legyen benne”.
-Mit jelent számodra a pin up stílus? 


Hogy miért pont a pin up stílus mozgatja meg leginkább a fantáziámat? Számomra a 40-es 50-es évek nőideáljai testesítik meg mindazt a kettősséget, amit én is be szeretnék mutatni. A pin up lányok szinte ikonikusak, ízig vérig nők minden porcikájukban, minden tekintetet magukra vonzanak, nem lehet nem észrevenni őket és ami a leglényegesebb, hogy sosem mennek ki a divatból. Emiatt van az, hogy ha néha csak egy hangyányit is, de az összes kollekcióban megmutatkoznak ennek a stílusnak egyes elemei.
A ruhák tervezésénél rengeteg dolog befolyásolhatja a végleges formát, különböző hangulatok, érzetek, képek, de ami a legfontosabb, a zene, ezen belül is főként a rock n’ roll, hiszen ez a második szerelem az életemben. De Akadnak olyan előadók is, akiknek a stílusa erősen inspirál, mint pl. Courtney Love, Nina Hagen, vagy akár Amy Winehouse… Van természetesen olyan kedvenc divattervezőm is, akinek munkásságát hihetetlenül nagyra tartom, szinte már-már rajongásig szeretem a létező összes ruháját, ő pedig Vivienne Westwood. Szerintem zseniális és utánozhatatlan.

- Kiknek tervezel elsősorban és hol kaphatók a ruháid? 


- Mint említettem a kollekcióimmal leginkább az underground réteget szólítom meg, nagy százalékban azokat, akik valamely extrém szubkultúra képviselői, így a vásárlóközönség is főként 15-től 30 év közti korosztály. Ennek ellenére mostanság készítek visszafogottabb darabokat is, így aki kevésbé szeret feltűnést kelteni, az is megtalálhatja a kedvére valót.
Mivel az érdeklődők többnyire így is a fiatalok és az extravagáns darabokat kedvelők, így a ruhák is olyan budapesti üzletekben vásárolhatók meg, ahol főként az alternatívabb közeg igényeit szolgálják ki. Ezenkívül egy internetes boltban (Meska.hu) is megtalálható pár darab, vagy előzetes időpont egyeztetés után helyben nálam is szét lehet nézni, és itt akár egyszerre méretre is alakítom a kiválasztott darabot. Minden ruhából egyetlen egy darab készül, ritkább esetben kettő, vagy hasonló.


- Divatbemutatókon is megtekinthetők a ruháid?- Évente több divatbemutatót is szoktam tartani, olyan helyeken, amik az említett extrém közeget vonzzák. A Tattoo Expo-n történő fellépés már-már szinte hagyománnyá válik, de egyre gyakrabban kapok felkéréseket rockzenei rendezvényekre is. A dolog különlegessége abban rejlik, hogy nem is szimpla divatbemutatóra kell gondolni, sokkal inkább olyan színpadi show-ra, melynek középpontjában a ruhák állnak. A modellek többsége is valamely szubkultúra képviselői és ezek meghatározó  jegyeit is hordozzák magukon: tetoválások,  piercingek, feltűnő hajviselet..stb. Ezen kívül a háttérmunkákat is hozzá értő kezek végzik, hiszen a stáb többi tagja, a sminkesek, fodrászok is ezen stílusok képviselői, így válk igazán hitelessé egy ilyen fellépés. A fashion show-k alapjául a vadóc, lázadó szellem szolgál, olykor-olykor egy kis fetish jelleggel megfűszerezve, kicsit figyelemfelkeltő, néha  kicsit meghökkentő. Nem csupán a látvány, hanem az életérzés is domináns.


A dirTies facebook oldala:
https://www.facebook.com/pages/Dirties/145872765450805?ref=ts&fref=ts

Biacsics Tina weboldala:

http://www.tinabiacsics.com/ 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése